De Zorgzame Buurt is een woonplek die verder gaat dan een thuis. Met de Zorgzame Buurt willen we graag een buurt maken waarbij er meer verbinding is tussen buren. Eigenlijk de dorpse sfeer behouden in een nieuwe buurt. In de Zorgzame Buurt maken we daarom samen met de bewoners een fijne leefomgeving. Bewoners hebben oog voor elkaar en helpen elkaar in welke vorm dan ook. Bewoners kennen elkaar en ontmoeten elkaar op één van de verschillende ontmoetingsplekken die door de bewoners samen zijn gecreëerd; in de ontmoetingsruimte of de gezamenlijke binnentuin, op het buurtbankje, bij het buurtbakkie of bij één van de diverse gezamenlijke activiteiten, waardoor bewoners met elkaar genieten van het wonen in een Zorgzame Buurt.
In de Zorgzame Buurt hebben we oog voor elkaar. Maar hoe bedoelen we dat? Eigenlijk niet meer dan dat we naar elkaar omkijken en dus een beetje op elkaar letten. In de hectiek van de huidige tijd wordt dat nog wel eens vergeten. Desondanks kunnen we elkaars gezelschap of hulp meer gebruiken dan we soms beseffen. Waar de ene persoon juist meer behoefte heeft aan een gezellig kletspraatje, kan het voor de andere persoon juist betekenen dat er daadwerkelijke hulp nodig is.
Een voorbeeld: Je bent nog druk aan het werk, maar je moet voor sluitingstijd die medicijnen bij de apotheek ophalen voor één van jouw kinderen. Geen probleem. Je opent de handige buurtapp. Vraagt om hulp en één van jouw buren biedt aan om de medicijnen voor jou op te halen. Super fijn, want dan heb je ze toch op tijd binnen. Als je ’s avonds thuis komt van je werk, kook je voor jou en je gezin én breng je ook een heerlijk bordje naar de buurvrouw verderop die vanavond niet zelf kan koken omdat ze ziek thuis is. Zo staan we voor elkaar klaar.
Dat bepaal jezelf. Houd je van koken, tuinieren, oppassen, de hond uitlaten of een kopje koffie drinken bij de buurvrouw. Misschien vind je het wel fijn om af een toe een boodschap te doen voor één van je buren, een barbecue voor de buurt te organiseren of lukt het jou om bijles te geven aan je buurjongen of meisje die moeite heeft met rekenen. Het hangt helemaal af van wat jij graag wilt doen. Als buren in De Zorgzame Buurt ken je elkaar en weet je daarom gauw genoeg of je ergens hulp kan bieden of hulp kan vragen natuurlijk. Niet onbelangrijk; niemand verwacht dat je dit iedere dag doet. Ook dat bepaal jezelf. Maar samen met jouw buren zet je je wel in voor een fijne buurt om met elkaar te wonen!
In De Zorgzame Buurt is ruimte voor iedereen. Jong, oud, starters, (jonge) gezinnen, maar ook bewoners met een hulpvraag bijvoorbeeld omdat ze dementie hebben (ook al zijn ze nog jong) of zorg nodig hebben.
Een woonbuurt als de Zorgzame Buurt kun je alleen samen maken. Daarom verwachten we van alle bewoners dat ze openstaan voor verbinding met de buurt. Dat ze de moeite willen nemen om de buren te leren kennen, elkaar te ontmoeten en voor elkaar klaar te staan. Waardoor het geen moeite kost om waar nodig hulp te vragen en hulp te bieden. In welke vorm dan ook.
Samen met je buren bepaal je hoe de buurt eruit komt te zien. Denk bijvoorbeeld aan de gezamenlijke binnentuin. Kiezen jullie met elkaar voor een moestuin, een speelplek of een picknickbank? En wordt de ontmoetingsruimte gebruikt voor een wekelijkse kaartavond, het buurtbakkie, de kookclub of knutselruimte? Het is aan jullie!
Ben jij op zoek naar een nieuwe woonplek in Papendrecht? Een woonplek die niet alleen een thuis is voor jou, maar waar je oog hebt voor je buren? Een woonplek waar we voor elkaar klaarstaan en hulp bieden waar nodig. In welke vorm dan ook.
Dan ben jij onze match! Meld je via deze link aan en vul het aanmeldformulier in. Wij gaan graag met jou in gesprek.